Beneficii

Busuiocul-planta folosită-n toate

Busuiocul-planta folosită-n toate

 

Denumit și ,,floare de noroc’’, busuiocul este o plantă ierboasă originară din Asia tropicală. Este ușor de recunoscut datorită mirosului său dulce-înțepător, semănând astfel la gust, cu anasonul. Mediul propice de creștere este căldura și umezeala, fiind foarte sensibil la frig.

Termenul de busuioc provine din limba greacă (basileus) însemnând ,,rege’’ despre acestă plantă spunându-se că a crescut pe locul în care Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena, au descoperit Sfânta Cruce.

Romanii și mai târziu italienii, considerau busuiocul iarba dragostei și a fertilității, înflorirea lui fiind celebrată prin serbări și prin adevărate ritualuri. Grecii și aproape toate țările creștin-ortodoxe credeau despre busuioc că este o plantă sacră. În present, este folosit de către preoți la prepararea aghiasmei, cu care apoi aceștia umezesc buchete de busuioc și împrăștie apa sfințită pentru alungarea spiritelor rele, curățarea sau purificarea locurilor. De asemenea, creștinii îl pun lângă icoane pentru a atrage protecția divină asupra casei si a familiei.

Busuiocul, bun vindecător în tratarea bolilor

Dincolo de proprietățle sale magice și spirituale, busuiocul este un bun vindecător folosit adesea în tratarea bolilor precum: gastrită, bronșită, răceală, astenie, balonare,colici, alăptare sau colite spastice și fermentație. Înțepăturile de insecte, rănile sau eczemele se pot trata prin aplicarea unor comprese cu busuioc sau a tincturilor de busuioc. De asemenea, pentru cei care suferă de lipsa poftei de măncare, se recomandă consumarea vinului de busuioc.

 

Busuiocul în prepararea mâncărurilor

Pentru păstrarea proprietăților sale, a aromei si a gustului, atunci când este folosit în bucătărie la condimentarea mâncărurilor, se recomandă folosirea lui in stare proaspată. Preparatele termic distrug aceste proprietăți, fiind astfel indicat sa fie folosit la finalul preparării pentru a nu distruge aroma. Busuiocul este gătit cu fructe proaspete, adăugat în gemuri, pentru ornarea platourilor sau a pastelor.

În zilele noastre, având la îndemână tehnologia, specialiștii au folosit busuiocul ca un elixir împotriva îmbătrânirii, fiind astfel adăugat in compoziția magică a cremelor faciale sau corporale. Asociat cu alte plante, este folosit ca ingredient principal la îmbinarea aromelor pentru producerea de noi parfumuri.

Busuiocul este asftel o plantă cu multiple caracteristici care poate fi folosit în aproape orice. Este important de reținut că nu trebuie depășită cantitatea necesară pentru consum, deoarece poate dăuna.

Mogoșan Elena-Cătălina

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *